Polski
HELIOS to modułowy piec elektryczny, znakomicie nadający się do pieczenia produktów cukierniczych i piekarniczych w skali dostosowanej precyzyjnie do potrzeb.

Piec modułowy HELIOS znakomicie nadaje się do pieczenia produktów takich, jak chleb, bułki, ciasta, ciasteczka, pizza, czy wyroby gastronomiczne. Znajdzie zastosowanie zarówno w piekarniach i cukierniach, jak i sklepach, hotelach i restauracjach.

Prestiżowy design oraz wykonanie ze stali szlachetnej ozdobi każdą piekarnię restaurację lub sklep.

W piecu HELIOS wypiek odbywa się na płycie kamiennej. Upieczony na niej chleb i inne wypieki odznaczają się wysoką jakością i doskonałym smakiem.

Piec jest oszczędny energetycznie dzięki zaawansowanemu sterowaniu i wydajnej izolacji. System przemiennego nagrzewania modułu pozwala na znaczne oszczędności zużytej energii do wypieku.

Modułowa konstrukcja może być dostosowana do potrzeb w zakresie wydajności. Piec może być rozbudowywany o kolejne moduły w zależności od potrzeb. Każdy moduł jest sterowany niezależnie, dzięki czemu w każdym mogą być pieczone inne wyroby w tym samym czasie. Moduły piecowe mogą mieć dwie wysokości: 24 lub 14 cm. Moduły są ustawiane jeden na drugim (maksymalnie do pięciu). Dodatkowo jest możliwość zestawienia z komorą rozrostu lub ze stojakiem.

Zastosowano nowoczesny i niezawodny sterownik z możliwością programowania i zapamiętywania procesów pieczenia. Każda komora posiada niezależne sterowanie, które pozwala na wypiek różnych produktów w tym samym czasie. Dodatkowo piec posiada możliwość regulacji czasu wypieku oraz temperatury górnej i dolnej dla każdej komory oddzielnie.

Możliwość zainstalowania oddzielnego generatora pary dla każdej komory zapewnia doskonałe rezultaty pieczenia w całej gamie produktów . Moduł niezbędny przy produkcji piekarniczej.

Piec zaprojektowano tak aby jego konserwacja była bezproblemowa. Dzięki ergonomicznemu designowi i wykonaniu ze stali nierdzewnej urządzenie jest łatwe w czyszczeniu, a to przekłada się na wieloletnie użytkowanie. Czyszczenie szyb odbywa się bez ich demontażu, a przestawianie pieca jest wygodne dzięki zamontowanym kółkom jezdnym.

Dzięki oknom otwieranym na zewnątrz uzyskano dodatkową powierzchnię wypiekową. Dodatkowo tego typu konstrukcja ułatwia dostęp do okien i ich mycie.
| Model | Powierzchnia wypiekum2 | Wymiary taccm | Moc kW | Wymiary wewn. LxWxHcm | Wymiary zewn. LxWxHcm | |
|---|---|---|---|---|---|---|
| HELIOS 122-3 | 0,77 | 40 x 60 / 60 x 80 | 5.3 | 122 x 63,5 x 15,5/23,5 | 160 x 106 x 31,5/39,5 | ![]() |
| HELIOS 122-4 | 1,02 | 40 x 60 / 60 x 80 | 8.4 | 122 x 83,5 x 15,5/23,5 | 160 x 126 x 31,5/39,5 | ![]() |
| HELIOS 122-6 | 1,51 | 40 x 60 / 60 x 80 | 11.5 | 122 x 123,5 x 15,5/23,5 | 160 x 166 x 31,5/39,5 | ![]() |
| HELIOS 142-3B | 1,14 | 46 x 75 (18" x 30") | 7.4 | 142 x 80 x 15,5/23,5 | 180 x 123 x 31,5/39,5 | ![]() |
| HELIOS 82-2 | 0,55 | 40 x 60 / 60 x 80 | 4.1 | 82 x 67,5 x 15,5/23,5 | 120 x 110 x 31,5/39,5 | ![]() |
| HELIOS 94-2B | 0,73 | 46 x 75 (18" x 30") | 5.7 | 94 x 78 x 15,5/23,5 | 132 x 120,5 x 31,5/39,5 | ![]() |